משרד עורכי דין אריה שורץ

איך לבחור עורך דין - "משפטיפ"

מאת עורך דין אריה שורץ

הורי וחבריהם, לפני שהיו הולכים לפגוש את עורך הדין שלהם, היו מתלבשים בבגדי השבת היפים ביותר, ונוסעים לפגוש אותו בחרדת קודש. כל מילה שיצאה מפיו היתה חרותה בסלע, ומעולם לא מצאו לנכון לבדוק את ידיעותיו, עבודתו, ויותר מכל- את שכר הטרחה שביקש. הימים האלו חלפו ועברו, וטוב שכך. יחד עם זאת עורכי הדין אינם נותני שירותים "סתם", ובחירתם וההתקשרות איתם מצריכה קצת ידע והכנה מראש. מה כדאי לכם לדעת?

לכל עורך דין יש תחומים מקצועיים בהם הוא מבין יותר וכאלה בהם הוא מבין פחות. שלא כמו ברפואה, אין בעריכת דין "מומחים", אלא רק בעלי ניסיון וידע. נסו לבדוק את הניסיון של עורך הדין במציאות: בדיקת שמו באינטרנט תביא אתכם לרשימת פסקי הדין שניתנו בתיקים בהם ייצג לקוחות. לעיתים תוכלו ללמוד מפסקי הדין לא רק על עלילות הצדדים אלא גם על יכולתו המקצועית של עורך הדין.

בקשו לקבל חוות דעת ראשונה בכתב, או כתבו בעצמכם את כל התשובות שקיבלתם, וגשו למשרד עורכי דין נוסף על מנת לבדוק אם הדברים עומדים במבחן. עדיף לשלם עבור ייעוץ חד פעמי ולא להתקשר עם עורך דין, מאשר להתקשר עם עורך דין שאינו מנוסה או אינו בקיא בתחום.

לרבים מעורכי הדין יש היום אתרי אינטרנט. היכנסו והקדישו זמן להכרות "אישית" עם האיש שהולך לטפל בעניינכם. שימו לב לשפה וליכולת הביטוי, ומתוך השורות וביניהן תצליחו ללא כל ספק ללמוד הרבה.

אפשר לבקש לדבר עם לקוח או שניים. גם אם לא תקבלו מהם חוות דעת על יכולותיו המקצועיות, תשמעו על אופיו, העבודה אתו, מגרעותיו ויתרונותיו. זכרו - אין אדם מושלם, אפילו לא עורכי דין. לכל אחד יש חסרונות, ואם תדעו עליהם מראש, תוכלו לשקלל אותם במסגרת החלטתכם אם להתקשר אתו או לא.

יפה, בחרתם עורך דין, בשעה טובה. עכשיו מגיע הרגע המכריע בהתקשרות כולה: קביעת שכר הטרחה, וחתימה על הסכם ייצוג ותשלום. אל תסכימו להתחייב לתשלום עבור שרות בלתי ידוע. הקפידו לפרט כל אבן דרך וכל שלב בייצוג המשפטי, ולתמחר אותם. לא כדאי להגיע לשלב שבו תדרשו לשלם שכר טרחה שלא לקחתם בחשבון מראש.

נסו לבדוק אפשרויות שונות לתשלום: תשלום גלובלי, תשלום לפי שעות, לפי דיונים או לפי תוצאה. אם תקבלו הצעת מחיר בכמה אפשרויות תוכלו לבחור את המתאימה לכם מכל.

לאינסטלטור אתם משלמים הכל מראש? גם לעורך הדין לא. שלמו חלק משכר הטרחה, והיתרה שלמו עם התקדמות הטיפול בתיק, על פי לוח תשלומים מוסכם וכתוב מראש.

הוצאות: תשלום הוצאות נעשה בדרך כלל בהתאם להוצאות בפועל, ולא בסכום גלובלי. אגרות ישולמו תמיד כנגד קבלה על התשלום, וכך גם החזר עבור נסיעות, חניה וכיוב', אם הסכמתם מראש לשלמם.

לשכת עורכי הדין מפרסמת באתר האינטרנט שלה תעריף מינימלי מומלץ. התעריף נמוך באופן משמעותי ממחירי השוק, אך משמש כנקודת התייחסות לפיה תוכלו לבחון את סבירות הצעת המחיר שקיבלתם.

הגדירו מראש את הדרך והתכיפות שבה על עורך הדין לעדכן אתכם. עורכי הדין תמיד עסוקים, ועלולים להזניח את עדכון הלקוחות (אני סובל מאוד מחסרון זה). לרוב הדבר אינו קורה מתוך זלזול בלקוח או כוונה רעה, אלא מתוך מחסור אמיתי בזמן. נסו לבדוק מראש את האפשרות לתקשר עם עורך הדין באמצעות מיילים או מסרונים בטלפון הסלולרי, או אפילו לקבל תשובות ועדכונים באמצעות צוות המשרד - מתמחים או מזכירות.

מועד תשלום שכר הטרחה חשוב מאין כמוהו. אם שכר הטרחה מותנה בתוצאות הטיפול, הגדירו מועד מדוייק לתשלום: "אחרי מתן פסק הדין" או "לאחר הרישום בטאבו" אינם ברורים דיים, ועלולים לגרום לויכוחים מיותרים. בתוך שלושים יום ממועד מתן פסק הדין" היא קביעה הרבה יותר ברורה, ותבהיר לכם, למשל, שיכול להיות שתצטרכו לשלם לעורך הדין מכיסכם למרות שבפועל לא תגבו מהחייב דבר.

אל תצפו שעורך הדין יעבוד ללא תשלום. אם התשלום לא יהיה כדאי מבחינתו, תמצאו עד מהרה את התיק שלכם שוכב בתחתית ערמת הנייר שעל שולחנו, ואינו מטופל כראוי. שוב, לא מדובר בכוונה רעה אלא בצורך הפשוט להתפרנס. אם אתם רוצים לקבל יחס טוב ומהיר וטיפול מקצועי, אל תנסו לסחוט מעורך הדין שלכם הנחות מיותרות.

מותר ורצוי לומר לעורך הדין שלכם תודה, ולא רק בסיום הטיפול. הכרת התודה של לקוח שווה לפעמים יותר מתשלום שכר הטרחה, ונותנת לעורך הדין הרגשה אמיתי של הערכה מצד הלקוחות. קשה להגזים בערכה של מילה טובה, ובכוחה לשפר את השירות שאתם מקבלים. הדברים נכונים כמובן לכל אדם, לא רק לעורכי דין.

המרכיב החשוב ביותר בהתקשרות עם עורך הדין הוא אמינותו בעיני הלקוח. אם יש לכם חשש כל שהוא, ולו הקטן ביותר, שעורך הדין פועל בלי לשתף אתכם, בלי להסביר כל דבר עד סופו, מדבר מעל לראשיכם או החמור מכל - משקר לכם, דברו אתו על כך מיד. ייתכן והרגשתכם אינה נכונה, אולי מדובר על הבדלי סגנון או אופי. בלי לברר אתו את הסוגיה לא תדעו אם הדבר ניתן לתיקון או לא. אם אחרי שיחה גלויה עם עורך הדין הגעתם למסקנה שצדקתם בהרגשתכם, הודיעו לו על הפסקת הייצוג וחפשו עורך דין אחר.

החלפת עורכי דין אפשרית בכל שלב. עורך הדין אינו יכול להשאיר בידיו את המסמכים שלכם, אלא אם יש לו תביעה לשכר טרחה שלא שולם לו, ועליו להגיש אותה לבית המשפט בתוך תשעים יום. אם אתם זקוקים למסמכים בדחיפות להמשך ניהול הליכים בבית המשפט אתם יכולים לפנות ללשכת עורכי הדין שתפנה לעורך הדין ותסדיר עבורכם את קבלת המסמכים.

ולסיום - עורך דין הוא לא רק איש מקצוע שנותן שירות משפטי. לפעמים הוא גם פסיכולוג, יועץ משפחתי וחבר קרוב. אם אינכם מרגישים אתו בנוח, סימן שמשהו בזוגיות אינו עובד טוב. אל תתביישו, דברו אתו על כך. גם לעורכי הדין חשובה דעתם של הלקוחות. אף אחד אינו רווה נחת מלקוח לא מרוצה. 

 

"משפטיפ" היא סדרת טיפים משפטיים הנשלחת למנויי העלון המקוון "משפט חזק" .

אם אתם עדין לא שם, הרשמו עכשיו וקבלו אחת לחודש אל תיבת המייל שלכם טיפים משפטיים בתחומים שונים וסיפורים מעניינים שאספנו במהלך עבודתנו.

ליטיגציה

עסקים וחברות

עורכי דין מקרקעין, נדלן

צוואה וירושה

עורכי דין - תחומים נוספים