משרד עורכי דין אריה שורץ

כניסה לשותפות בעסק פעיל - "משפטיפ"

מאת עורך דין אריה שורץ

הפעם על הפרק - כניסה לשותפות בעסק פעיל. לקראת שינוי קריירה מצאתם עסק קיים ומאוד מתחשק לכם לקנות חלק ממנו ולהפוך להיות שותפים להצלחתו. מה כדאי לעשות, ויותר חשוב - מה כדאי לא לעשות?

ראשית חכמה, לבדוק שכל הסיפורים ששמעתם מגובים בניירות. לא להסתפק בהסברי המוכר. כך לדוגמא צריך לקבל:

  • אישור בכתב מרואה החשבון של העסק על הכנסות, הוצאות ובעיקר התחייבויות לשנתיים אחרונות.
  • אישור מעורך הדין של העסק בדבר בעלות המוכר בו.
  • אישור כתוב מהמוכר שלא מתנהלים נגדו או נגד העסק כל הליכים משפטיים.

אם מדובר בחברה או בשותפות בקשו לקבל עותק ממסמכי היסוד שלה, הסכם שותפות וכיוב'. מסמכים אלה קובעים במידה רבה את זכויותיו וחובותיו של כל אחד מהשותפים, ואתם בוודאי רוצים לדעת בפני מה תעמדו אם תרכשו חלק מהעסק.

בדקו מה בדיוק שייך לעסק: המבנה, הציוד, מכוניות, מלאי. קבלו אישור רלוונטי בכתב לכל דבר מרואה החשבון, משרד הרישוי, רשם החברות וכל מקור מידע רלוונטי נוסף.

אם יש לעסק עובדים, בדקו מהן זכויותיו של כל אחד מהם, כולל בעלי העסק עצמם. האם הופקדו כל הכספים הדרושים לקופות הפיצויים? ביטוחי המנהלים? האם העסק חייב למי מהם דבר מה? אם לעסק יש הנהלת חשבונות מסודרת, אתם יכולים לבקש את כרטיס החו"ז (חובות וזכויות) של כל אחד מהעובדים. אם אין לו הנהלת חשבונות מסודרת, זה הזמן לחפש קריירה ועתיד במקום אחר.

האם העסק מתנהל במקום שכור? בקשו לראות ולבדוק את הסכם השכירות שבתוקף. דברו עם בעל הנכס וודאו שכל התחייבויות השוכר קוימו ואין כלפיו כל טענות.

האם מדובר בעסק הדורש רישוי עסקים? אם כן, בקשו לראות את הרשיון התקף. כדאי אפילו לגשת לעירייה ולבדוק את תיק הנכס, על מנת לוודא שלא קיימים כנגדו צווי סגירה או צווים מנהליים אחרים.

אם לעסק כמה שותפים, דברו עם כל אחד מהם בנפרד ונסו ללמוד מהם על מצב העסק ומצב מערכת היחסים בין השותפים. בדרך זו תוכלו ללמוד דברים מעניינים וחשובים לא רק על העסק אלא על האנשים העומדים מאחוריו, ובעיקר על מערכות היחסים ביניהם.

בקשו לשוחח עם הבנקאי של העסק. אם מצבו של העסק איתן, לא יראו בכך בקשה חריגה. אם יסרבו לאפשר לכם זאת, הסירוב צריך להדליק אצלכם נורה אדומה גדולה.
מכוניות או ציוד, מבנה וכל זכות כלכלית אחרת יכולה להיות משועבדת לצד שלישי. בדקו היטב את זכויותיהם של אחרים ברכוש, על מנת שלא תמצאו את עצמכם רוכשים משהו שכבר שייך למישהו אחר.


טוב מראה עיניים ממשמע אוזניים. שבו בעסק לפחות כמה ימים, בדקו את המציאות שלו: כך תוכלו להכיר לא רק את הבעלים והעובדים אלא גם את הלקוחות, ותוכלו לעמוד מקרוב על המתרחש בעסק ביום - יום. 

לא תמיד חייבים לחתום על הסכם שמתבצע בשלב אחד קצר. אפשר בהחלט, אם המקרה מתאים, לבנות הסכם רכישה בשלבים, כאשר המעבר משלב לשלב יותנה בקיומם של תנאים כמו עמידה ביעדים כלכליים. חלוקה כזו תאפשר לכם לבדוק את נכונות ההחלטה בכל שלב, ולצאת מהסיפור בנזקים קטנים יחסית אם החלום לא יהפוך למציאות.
בכל מקרה שבו אתם משקיעים כסף בעסק, כדאי לערוך תכנון מס מקדים. בדקו היטב מה הדרך הנכונה ביותר לרכישה ולתשלום, כך שתשלומי המס שבהם תחויבו בעתיד אם תמכרו את חלקכם יהיו מינימליים.

עשו שעורי בית כמו שצריך. בדקו הכל. קבלו יעוץ מקצועי מעורך דין טוב, דברו עם חברים בעלי ניסיון. אל תתביישו לשאול כל שאלה שתעלה על דעתכם, גם אם היא מביכה. זכרו - ההימנעות מצרות מראש היא ההגנה הטובה ביותר. מצד שני, אל תתנו לאיש להרוס לכם את החלום או לרפות את ידיכם. כמעט כל בעיה ניתנת לפתרון אם רק יודעים עליה בזמן.

ולסיום, החשוב מכל: צאו עם השותף העתידי שלכם לבירה. שבו בנחת על חוף הים, בלי ההמולה ולחץ העבודה מסביב. תהו על קנקנו: האם זה האיש שאתו אתם רוצים לחלוק את מרבית זמנכם בשנים הקרובות? כל הבדיקות המקצועיות אודות העסק לא יענו על השאלה הזו, והיא אולי החשובה מכולן.

עוד על הסכם שותפות עסקית.

"משפטיפ" היא סדרת טיפים משפטיים הנשלחת למנויי העלון המקוון "משפט חזק" .

אם אתם עדין לא שם, הרשמו עכשיו וקבלו אחת לחודש אל תיבת המייל שלכם טיפים משפטיים בתחומים שונים וסיפורים מעניינים שאספנו במהלך עבודתנו.