משרד עורכי דין אריה שורץ

התנהלות עם שיקים - "משפטיפ"

מאת עורך דין אריה שורץ

איך אמרו הגששים? לא חשוב שיקים, שטרות, העיקר מזומן וביד. מה שהיה פעם בדיחה חביבה נכון במידה מסויימת גם היום. עולם השטרות והשיקים רחב וגדול, ואין לנו כמובן כוונה או יכולת ללמדו כאן במסגרת המדור. בחרנו להביא בפניכם כמה עצות שימושיות להתנהגות עם שיקים, ובעתיד - אם תרצו ותבקשו - נמשיך להביא עצות נוספות בנושא.

שיק - הגדרה משפטית

שיק הוא אחד הסוגים של שטר. ההגדרה של שטר נמצאת בפקודת השטרות, חקיקה מנדטורית ישנה: "שטר חליפין הוא פקודה ללא תנאי ערוכה בכתב מאת אדם אל חברו, חתומה בידי נותנה, בה נדרש האדם שאליו ערוכה הפקודה לשלם לאדם פלוני או לפקודתו, או למוכ"ז (המוסר כתב זה) סכום מסויים בכסף, עם דרישה או בזמן עתיד קבוע או ניתן לקביעה".

לשם התרגיל, קחו שיק שלכם והסתכלו עליו: אילו מדרישות החוק מופיעות על השיק, ובאיזו צורה?

שיק מפנקס השיקים שלכם נגנב, וחתימתכם זויפה על ידי מישהו אחר. האם מדובר בשיק? לא. כיוון שקיימת דרישה מפורשת שהשטר יהיה חתום בידי נותנו, ללא חתימתכם האמיתית - לא תצטרכו לשלם דבר. יחד עם זאת, ייתכן ותצטרכו להוכיח שאין זו חתימתכם.

"שלמו לפקודת" או "שלמו ל..."

אם על השיק כתוב "שלמו לפקודת" - האדם ששמו מופיע על השיק יכול לקבל את הכסף בעצמו, או לתת "פקודה" לבנק לשלם למישהו אחר. במילים אחרות - השיק יכול לעבור מיד ליד ללא שליטתכם. חשבו פעמיים אם ברצונכם לאפשר דבר שכזה. ניתן כיום להזמין מהבנק פנקסי שיקים עליהם כתובות המילים "שלמו ל..." בלבד.

ביטול שיקים

אם, לעומת זאת, כתוב על השיק "שלמו ל...", האדם ששמו מופיע על השיק אינו יכול להעבירו למישהו שלישי. הגבלה זו טובה עבורכם במיוחד אם אתם צריכים לקבל משהו בתמורה, וחוששים שמא לא תקבלו את אותו המשהו בזמן או בכלל.

ביטול שיק אינו עבירה על החוק. מותר לבטל שיק, אם לא ניתנה עבורו תמורה כלל. אם קיבלתם תמורתו סחורה והיא אינה מה שרציתם, אינכם רשאים לבטל את השיק. עליכם לשלם אותו ולתבוע את המגיע לכם אחר כך, בנפרד.

אם נתתם שיק למישהו תמורת סחורה ולא קיבלתם מהסחורה דבר, תוכלו לבטל את השיק. אם השיק כבר עבר למישהו אחר, שלא מכיר אתכם ואתם אינכם מכירים אותו, לא תוכלו לבטל את השיק ויהיה עליכם לשלם את הסכום המופיע עליו בכל מקרה. הנה לכם סיבה מצוינת שלא לאפשר הסבה של השיק, כלומר העברתו, מיד ליד.

שיקים חוזרים

קיבלתם שיק ממישהו, הפקדתם אותו והוא חזר. שימו לב מה כתוב על השיק. "אכ"מ" - אין כיסוי מספיק, "מוגבל" - החשבון מוגבל. סיבות אחרות יכולות להיות חתימה בלתי תקינה, טעות כזו או אחרת בעריכת השיק ועוד. הסיבה לחזרתו של השיק חשובה על מנת שתוכלו להחליט מה לעשות בהמשך. בדרך כלל, הוצאת כסף נוסף בניסיון לגבות ממי שחשבונו מוגבל ממילא הוא חסר טעם.

הכיתוב "לביטחון בלבד", "למשמרת" ועוד סיסמאות אחרות שאנשים נוהגים להוסיף על גבי השיקים חסרי כל משמעות בנקאית. אם מקבל השיק יפקיד אותו במועד, ייאלץ הבנק לכבד אותו ולשלם את תמורתו.

שיק עם קרוס

"קרוס" על גבי השיק הוא הוראה לבנק שלא לאפשר משיכת הכסף במזומן. מקבל השיק יכול יהיה להפקידו בחשבון, אך לא למשוך במזומן את הסכום. מהלך כזה חשוב אם תרצו להוכיח בעתיד מי בדיוק קיבל את הכסף. במקרה כזה תמיד תוכלו לבקש מהבנק אסמכתא להפקדה ובה יופיעו פרטי החשבון אליו הופקד השיק.

שיק חברה

במקרים שמדובר בשיק של חברה, בדקו תמיד אם מופיעה עליו, לצד חתימת האדם שנתן אותו, גם חותמת החברה. אין זה הכרח אבל בדרך כלל זכויות החתימה של חברה כוללות חותמת, ובלעדיה - יחזור השיק.

שיק הוא אמצעי תשלום מקובל ביותר והגיוני כשמדובר בתשלום עתידי. אין הרבה הגיון בקבלת שיק כשמדובר בתשלום מיידי: במקרה כזה תמיד עדיף לבקש מזומן או תשלום בכרטיס אשראי. שיטות תשלום אלו אינן מסכנות אתכם בצורך לנהל הליכי גביה כמעט בלתי אפשריים בעתיד.

גביית שיקים

אם כבר קיבלתם שיק, והוא חזר, ועכשיו עליכם לנסות ולגבות את הכסף המגיע לכם בהוצאה לפועל - יש לנו עבורכם חדשות טובות וחדשות רעות. הטובות הן שלאחרונה נחקקו תיקונים לתקנות ההוצאה לפועל, ונולד מסלול מהיר שבו אפשר לפתוח תיק ומערכת ההוצאה לפועל פועלת בו באופן אוטומטי לגביית המגיע לכם, מבלי שתצטרכו לעשות דבר בעצמכם. סבלנות, מבטיח הפרסום של משרד המשפטים, והכסף יגיע. החדשות הרעות הן שעדיין אין כל הוכחה לכך שהמערכת מצליחה באמת לגבות את הכספים ביעילות. העטיפה החדשה נראית יפה, אבל התוכן לא השתנה: חייבים מצליחים להתחמק מתשלום חובם במיליון ואחד תירוצים, ואנחנו נשארים מאחור, נשבעים לא לקבל יותר שיק מאף אחד.

ומילה אחרונה להיסטריים שבינינו:

לכסף כפי שנהוג לומר אין ריח, ולאשראי יש הדיסקרטיות שלו. לעומתם, על השיק שאתם נותנים מופיעים פרטים מזהים רבים: שמכם המלא, מספר תעודת הזהות שלכם, הכתובת המלאה, מספר החשבון ופרטי הבנק. אם מישהו זר היה מבקש מכם את כל הפרטים האלו, הייתם נותנים לו? ברור שלא. ובכן, כל פעם שאתם משלמים בשיק, זה בדיוק מה שאתם עושים. אם תחשבו על כך, זה יכול להיות הרבה יותר מפחיד מאשר להסתובב עם כרטיס אשראי או כסף מזומן בכיס. 

"משפטיפ" היא סדרת טיפים משפטיים הנשלחת למנויי העלון המקוון "משפט חזק" .

אם אתם עדין לא שם, הרשמו עכשיו וקבלו אחת לחודש אל תיבת המייל שלכם טיפים משפטיים בתחומים שונים וסיפורים מעניינים שאספנו במהלך עבודתנו.

ליטיגציה

עסקים וחברות

עורכי דין מקרקעין, נדלן

צוואה וירושה

עורכי דין - תחומים נוספים