משרד עורכי דין אריה שורץ

רישום זכויות במקרקעין - "משפטיפ"

מאת עורך דין אריה שורץ

עריכת הסכם טוב היא אומנות ואמנות. על מנת להבין איך עושים זאת נכון יש להגדיר תחילה מהו "הסכם טוב": זהו הסכם ברור, קריא, פשוט, המציג תמונת מצב מפורטת מחד וצופה פני עתיד מאידך, שכל הצדדים לו מרוצים ממנו במידה שווה. אם אפילו אחד הצדדים אינו שבע רצון מההסכם סימן שאינו ערוך כשורה.

מי שיודע לערוך הסכם טוב יודע גם לקרוא ולהבין הסכמים שכתבו אחרים, להעביר עליהם ביקורת בונה, להוסיף עליהם במידה וחסר בהם משהו, ולהעריך יותר טוב את העבודה שעושה עורך הדין שלו עבורו.

הכלל הראשון לעריכת הסכם טוב הוא בדיקה וכתיבה של הפרטים המלאים והמדויקים של הצדדים: אל תתביישו לבקש תעודת זהות, תעודת רישום חברה או כל מסמך אחר שממנו תוכלו ללמוד את שמו המדויק ומספר הזיהוי של מי שאתו אתם עומדים להתקשר. לא כדאי לגלות מאוחר יותר שחברת מיזם מוצלח בע"מ לא קיימת כלל, ואילו חברת מיזמים מוצלחים לשנות האלפיים בע"מ מתנערת מאחריותה כלפיכם, כי שמה אינו מופיע כלל על ההסכם.

הגדירו היטב כבר בראשית ההסכם את העסקה שאתם מתכוונים לעשות. הקמת עסק למכירת נעליים, מיזם משותף לפיתוח אנרגיות ירוקות או כל הגדרה אחרת. ככל שההגדרה תהיה ברורה יותר כך יהיה ההסכם מובן וקל יותר לביצוע ולאכיפה.

איזו נדוניה מביא אתו כל אחד מהצדדים לחיים המשותפים? מי יביא כסף, כמה ומתי? מי יעבוד בחנות? מי ישקיע ידע ומי ישקיע זמן? כשנותנים תשובות לשאלות הללו כדאי לחשוב לא רק על השלבים הראשונים של בניית העסק או ביצוע העסקה אלא גם על העתיד הרחוק, אחרי הכל - כולנו מקווים שההסכם ימשיך להיות בתוקף הרבה אחרי שתשכחו מה כתוב בו.

מה יעשה כל אחד מהצדדים במהלך הניהול השוטף או במהלך התקופה שבה יהיה ההסכם בתוקף? במונחים משפטיים קוראים לזה "התחייבויות הצדדים". רק אם תפרטו את ההתחייבויות באופן המלא ביותר, תוכלו לבדוק אם הצדדים האחרים להסכם עומדים בהתחיבויותיהם כלפיכם ולהפך, ותמנעו מחלוקות מיותרות.

מה יקבל כל אחד מהצדדים בתמורה להשקעתו? מה, חשבתם שזה מובן מאליו או ברור כשמש? אז זהו, שלא. אם לא תקבעו מה מקבל כל אחד מראש, מהר מאוד יגיע הרגע שתריבו על חלוקת השלל. ושלל יכול להיות, אגב, חיובי או שלילי. חלוקת החובות חשובה בדיוק כמו חלוקת הרווחים ונגזרת ממנה באופן כמעט מוחלט.

מה יקרה אם אחד הצדדים יפר איזו מהתחייבויותיו? מה דינה של כל הפרה שכזו? מה המחיר שיהיה עליו לשלם? זהו אולי החלק החשוב ביותר של כל הסכם. הפיצוי שיש לשלם על כל הפרה והפרה. חלקן יהיו זניחות, חלקן מהותיות, ולכל אחת יש לקבוע מחיר משלה, ומראש.

אם מדובר בעסקה חד פעמית ולא בהתקשרות ארוכת טווח, כדאי לוודא שכל ההתחייבויות מוגדרות ותחומות היטב בלוח זמנים, ואינן ניתנות למריחה על פני תקופות ארוכות. במקרים אלו, ככל שהצדדים יקדימו להיפרד זה מזה כן ייטב.

בדרך כלל, הסכם שנערך על ידי אחד הצדדים בלבד (כמו הסכמי התקשרות עם חברות גדולות כלקוח) הוא נתון שקשה לשנות או לתקן, וזה חסרונו הגדול. היתרון הקטן המאזן אותו היא הפסיקה הקובעת שהסכם כזה יפורש על ידי בית המשפט תמיד לרעת המנסח.

לעיתים, גם הסכם שמוצג בפניכם כבלתי ניתן לשינוי ניתן לשינוי אם רק מתעקשים. כאלו הם, לדוגמא, הסכמים לרכישת דירות מקבלנים. את תתעצלו ואל תתביישו: גשו לקבל עצה מעורך דין מנוסה, ואל תמהרו לחתום ללא יעוץ מתאים.

תמיד זכרו את העיקר: לא ניסוחו של החוזה הוא החשוב אלא האנשים שמאחוריו. אם תבחרו נכון עם מי להתקשר בהסכם, תוכלו לדאוג הרבה פחות בגלל הניסוחים המשפטיים.

 

חוזים והסכמים - קריאה נוספת:

הסכם שותפות עסקית

מעמדו של זכרון דברים כהסכם לקניית דירה

"משפטיפ" היא סדרת טיפים משפטיים הנשלחת למנויי העלון המקוון "משפט חזק" .

אם אתם עדין לא שם, הרשמו עכשיו וקבלו אחת לחודש אל תיבת המייל שלכם טיפים משפטיים בתחומים שונים וסיפורים מעניינים שאספנו במהלך עבודתנו.

ליטיגציה

עסקים וחברות

עורכי דין מקרקעין, נדלן

צוואה וירושה

עורכי דין - תחומים נוספים