משרד עורכי דין אריה שורץ

יישוב סכסוכים מחוץ לכותלי בית המשפט

עו"ד תמר פישהוף

נקלעתם לסכסוך שאינכם יודעים כיצד לסיים? חייבים לכם כסף? המו"מ התפוצץ ונותרתם חסרי אונים? החשיבה הישראלית המצויה מפנה אותנו, ברוב המקרים, לפתרון יחיד ליישוב הסכסוך - בית המשפט, אבל ישנן דרכים נוספות ליישוב סכסוכים. הדרכים הנוספות יכולות להיות פתרון חלופי, זול ומהיר יותר (ברוב המקרים) מבתי המשפט.

הגישור הוא חלופה ליישוב סכסוכים מחוץ לכותלי בית המשפט הקיימת בישראל כבר למעלה מחמש עשרה שנים. ניתן להגיע לגישור לפני פנייתכם לבית המשפט או תוך כדי המשפט, בעיקר בשלביו הראשונים, ע"י הפניה מהשופט. מה זה גישור, אתם שואלים?

הגישור היא אחת מתורות יישוב הסכסוכים הנפוצות ביותר בעולם המודרני כיום. בבסיס תורת הגישור מונחת התפיסה כי בכפוף לרצון הצדדים ונכונותם, כל סכסוך ניתן לפתרון בעזרת צד שלישי המגשר בין הצדדים ומוביל אותם להבנה והסכמה ביניהם. גישור הוא כלי המאפשר לצדדים להגיע להסכם כתוב ביניהם, אשר השופט יתן לו בהמשך תוקף של פסק דין, ובכך לחסוך את ההליך המשפטי הארוך והיקר הצפוי לשני הצדדים.

איך עובד הגישור בפועל?

תורת הגישור התפתחה מאוד בעשרות השנים האחרונות בעולם המערבי. בתוכה צמחו מספר גישות שונות להגדרת הגישור והמגשר ואנו נתמקד בשתי גישות עיקריות, אשר ניתן להבדיל ביניהן עפ"י שמן (המעיד על תוכנן):

פישור - זו הגישה על פיה המגשר (ובעצם – מפשר) הוא צד משמעותי בהליך. תפקיד המפשר הוא להעמיק בחומר המוגש ע"י שני הצדדים, להבין היטב את תוכן הסכסוך ואופיו, לשמוע את הצדדים ולדון איתם בסכסוך, ואז להציע הסכם פשרה אשר אם יתקבל ע"י שני הצדדים יוצג לבית המשפט. הפישור בא לפתור סכסוך נקודתי, בעיה ספציפית אשר התעוררה בין שני צדדים. עפ"י תפיסה זו המפשר חייב להיות אדם המתמחה בתחום הסכסוך כדי להבין אותו לעומקו.

גישור - זוהי הגישה על פיה המגשר הוא כלי בלבד בהליך ואילו הצדדים הם הפועלים העיקריים בו. המגשר אינו חייב לקרוא חומר על הסכסוך ולהבין אותו לעומק. מטרתו היא לגרום לצדדים לשמוע אחד את השני באמת, לשקף לצדדים את עמדותיהם שלהם ועמדות הצד השני וכך להובילם לידי הבנה שהפערים בין העמדות אינם כה גדולים. בשלב השני, המגשר מוביל את הצדדים לחשוף את האינטרסים שלהם מתוך עמדותיהם, את רצונותיהם וצורכיהם בסכסוך הספציפי. בשלב האחרון, לאחר שהצדדים הבינו אחד את עמדת השני וכל צד מודע לרצונות השונים וליכולות כל צד, ינסחו הצדדים ביחד הסכם הפותר את הסכסוך ויעבירו אותו לאישור בית המשפט. מטרת הגישור היא להעצים את הצדדים ולהבהיר להם דרך ההליך כי שיתוף הפעולה הוא בהישג ידם ושינוי דרכי התקשורת ביניהם אפשרי. הליך הגישור מתאים לסכסוכים ארוכי טווח, לצדדים ביחסים מתמשכים - משפחה, עבודה וכו'. המגשר, בשונה מהמפשר, אינו נדרש למומחיות בתחום הסכסוך אשר לפניו ואינו נדרש להציע לו פתרון משלו.

הליך הגישור הקיים היום בישראל אינו מבחין בין הגישור לפישור ומכליל את שניהם יחדיו תחת מונח אחד - הגישור. איך בכל זאת תוכלו להגיע להליך שבו רציתם? מכיוון שאין אבחנה אמיתית בין השניים, ההליך מתנהל עפ"י רצון המגשר ואופיו הספציפי. אם אתם בוחרים לפנות למגשר פרטי, נהלו אתו שיחה מעמיקה ובררו אתו האם הוא "מגשר" או "מפשר" ולפי תשובתו תוכלו לבחור את הרצוי לכם.

סיכומו של דבר, אם הליך הגישור מסתיים בהצלחה, הצדדים מבינים אחד את האינטרסים של השני, מגיעים להסדר פשרה ויכולים להמשיך בתקשורת נכונה יותר בהמשך.

חזרה לארכיון "משפט חזק"

הרשמה ל"משפט חזק"

יישוב סכסוכים

קישורים חיצוניים:
גישור גירושין