משרד עורכי דין אריה שורץ

מילים, מילים ועוד מילים - חתימה על ייפוי כוח

עו"ד אריה שורץ

כשאני פותח תיק חדש או עורך עבור לקוח עסקה במקרקעין, הלקוח מתבקש לחתום על ייפוי כוח שמאפשר לי לפעול בשמו. למרות הרצינות שבה צריך להתייחס לייפוי כוח, מדובר למעשה במסמך שמזכיר קצת תחרות בין תלמידים בשיעור לשון: בכמה פעלים שונים אפשר להיזכר בתוך חמש דקות?

חלק מהלקוחות חותמים על ייפוי הכוח בלי לקרוא, מתוך אמון. חלקם מנסים לקרוא ומתייאשים אחרי כמה שורות. קריאה של רשימת הפעלים המופיעים בסעיפים הראשונים בכל יפוי כח גורמת השתאות לנוכח היצירתיות הלשונית וקצת גם לתחושת אנרגיה שלילית. הנה כמה מהם:

הנני מיפה את כוחו של ... בשמי ובמקומי... לבקש, לדרוש, לתבוע במשפט, לגבות, להחזיק סכומים של כסף, לחתום ולהוציא לפועל ולמסור דברים שבתביעה, בטחונות לכספים, חובות המגיעים או העומדים להגיע לי. בשמי ובמקומי לסלק, לגמור, לחסל, למסור לבוררות תביעות או סכסוכים כל שהם, אשר יש לי בהווה או יהיו לי בכל זמן שהוא בעתיד. בשמי ובמקומי להתפשר ולעשות ויתורים והנחות עם או לכל אדם ביחס לכל חוב עיקול או תביעה כל שהיא. להגיש, לנהל, לקיים, להוציא לפועל, לזנוח, לבטל, להגן להתנגד, לכל תביעה נגדית, לדרוש זקיפת גומלין, להתפשר, ליישב למסור לבוררות, לערער בכל תביעות משפטיות, דיונים משפטיים, סכסוכים, תביעות כספיות ודרישות, חשבונות וכל עניינים שהם תלויים ועומדים או המוגשים עכשיו או אשר יהיו תלויים ועומדים או יהיו מוגשים בעתיד ביני ובין כל אדם או אנשים...

לפני שנים, עמדתי באולם בית המשפט בדיון שבו ייצגתי קשיש שנתן הלוואה לחבר צעיר ולא קיבל בחזרה את כספו. הקשיש עמד על דוכן העדים ונחקר, כשעורך הדין של הצד השני שואל אותו לפירושם של מילים ומשפטים מתוך תצהיר העדות שלו. הוא לא הצליח להסביר על מה בדיוק חתם, ולאחר כמה דקות שאלה אותו השופטת בכעס אם בכלל קרא את התצהיר לפני שחתם עליו. בקול שקט ומתוך בושה ענה לה האיש שהוא כלל אינו יודע לקרוא. השופטת פנתה אלי וביקשה הסבר, כיצד זה החתמתי לקוח על תצהיר שלא קרא. הסברתי שאני נוהג לקרוא בקול רם יחד עם לקוחותיי את התצהירים שלהם לפני שהם חותמים עליהם, בעיקר כדי לאתר שגיאות כתיב אם נפלו כאלה במסמך. לא עלה על דעתי שהאיש אינו יודע לקרוא, אמרתי לה. כשקראתי בקול רם את התצהיר החזיק הוא את המסמך בידיו ועשה עצמו קורא. השופטת חשבה לרגע ושאלה את העד אם סיפר לי שאינו יודע קרוא וכתוב. האיש ענה בשקט, בלי לחשוב: "אני נשוי כבר יותר משלושים וחמש שנים, ואפילו אשתי לא יודעת שאני לא קורא", ולא הוסיף מילה.

השופטת, שלפי גילה יכולה היתה להיות בתו, שתקה רגע ארוך. לבסוף פנתה אליו ואמרה: "אני מבינה שעלית ארצה בגיל צעיר?" "כן", ענה, "בגיל ארבע עשרה. ומיד התחלתי לעבוד בבניין. אבא כבר לא היה בחיים, לא היה לנו כלום, ואני עבדתי כדי לפרנס את כל המשפחה".

עבר עוד רגע ארוך של שקט באולם. בסופו פנתה השופטת לעורך הדין של הצד שכנגד ואמרה לו לאט ובקול מאוד ברור: "אדוני ימשיך בחקירה, וייזהר מאוד שלא להעליב שוב את העד. נכון שאינו יודע לקרוא, אבל הוא איש משכיל ומכובד מכל בחינה אחרת. בבקשה, נמשיך."

לקראת השנה החדשה, חשבתי לשנות קצת את נוסח יפוי הכח. הנה נוסח יפוי הכח שאני מבקש לקבל מכם השנה: אני הח"מ ... מיפה את כוחם של עורכי הדין אריה שורץ ותמר פישהוף, בשמי ובמקומי, לקנות, לבנות, לשפר, לחתום, לחסוך, לחבר, לפתוח, לפתח, לחכות, להתבונן, לשדרג, להכפיל, להעז, להיזהר, לוודא, לפתור, לנסות, לקבל, ללמוד, להתאמץ, לוותר, להקשיב, לתת, להבין, להאמין, להתנסות, למנף, לייצר, להחליט, למצות, לחלק, להבריא, להתחזק, לראות, למצוא, להרוויח ולהצליח...

תקראו היטב כל מסמך לפני שאתם חותמים עליו, גם אם רשימת הפעלים שבו ארוכה ומייגעת.

שתהיה לכולנו שנה טובה, בריאה ומאושרת, כתיבה וחתימה טובה.

חזרה לארכיון "משפט חזק"

הרשמה ל"משפט חזק"