משרד עורכי דין אריה שורץ

תכנית מתאר ארצית תמ"א 38

בשנתיים האחרונות הפך הביטוי "תמ"א 38" למילת קסם בקרב ועדי בתים משותפים. יש הסבורים שניתן לשפץ של הבית המשותף תוך חיזוק הבניין נגד רעידות אדמה והגדלת מספר הדירות בהתאם להוראות תמ"א 38, וכי פרוייקט כזה יעלה את ערך דירתם, יעלה את רמת החיים שלהם ואולי גם ישאיר להם סכום כסף מזומן שיקבלו עבור זכויות הבניה שימכרו.

הדברים אינם פשוטים כלל, ולא כך הם פני הדברים. אם החלטתם בישיבת ועד הבית האחרונה לבדוק את הנושא, נשמח לשתף אתכם בידע ובניסיון שצברנו.

בחודש מאי 2005 אישרה הממשלה תכנית מתאר ארצית לחיזוק מבנים קיימים בפני רעידות אדמה. תכנית זו ידועה בשם תמ"א 38. מטרתה של התכנית היתה לאפשר לבעלי דירות בבתים משותפים לשפר את המבנה ולחזקו בפני רעידות אדמה, באופן שהדיירים לא יצטרכו לשלם מכיסם הוצאות גבוהות. למרות שחברו רבות פונות לועדי הבתים שוב ושוב בניסיון לקדם פרוייקט שיפוץ, במציאות לא יצאו פרוייקטים רבים לדרך עד היום, וקיים קושי אמיתי בעריכת הסכם לבניה ושיפוץ לפי הוראות התמ"א.

השאלות שעליכם לשאול את עצמם לפני שתקבלו החלטה הן פשוטות: בהנחה שהבית המשותף שלכם אכן מתאים לפרוייקט מסוג זה, מהן זכויות הבניה שאתם יכולים לתת לקבלן, מה התמורה הראויה שצריך הקבלן לתת לבעלי הדירות עבור אותן זכויות, האם תצטרכו לשלם מיסים כלשהם, מהן הסכנות הכרוכות בהתקשרות חוזית מול קבלן מבצע ואיך ניתן להימנע מהן או להקטין אותן למינימום האפשרי.

כיוון שהנושא אינו פשוט כלל, הכנו עבורכם מאמר קצר המסכם את התשובות המרכזיות. אחרי שתקראו אותו, התקשרו אלינו או שלחו אלינו מייל לקבוע פגישה. אם תבקשו, נשמח להגיע לפגישה עם כל נציגי ועד הבית על מנת לענות על שאלות ולהסביר את כל הנושא. כך תוכלו לקבל החלטה מושכלת לגבי המשך הפרוייקט וההתקשרות עם משרד עורכי דין.